Skift fontstørrelse Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)Printervenlig version

Priser

Hvad kan forbrugerne købe på elmarkedet?

Du kan som forbruger købe strøm hos mange forskellige el-leverandører, og du kan også købe mange forskellige el-produkter. Du kan faktisk vælge mellem næsten 100 forskellige el-produkter.

Som forbruger er der nogle grundlæggende spørgsmål, du bør tage stilling til. Især om du er til produkter med faste eller variable priser? Hvilket produkt får du, hvis du ikke aktivt vælger el-leverandør eller produkt? Ønsker du et produkt, hvor Energitilsynet fører tilsyn med prisen, også kaldet lovpligtige el-produkter?

Alt det kan du læse mere om på elpristavlen.
Generelt kan du som el-forbruger vælge mellem to forskellige hovedkategorier af el-produkter:

El-forsyningspligtprodukter. Her fører Energitilsynet tilsyn med priser og leveringsvilkår.

El-handelsprodukter. Priser og leveringsvilkår kan frit fastsættes af el-leverandøren. 

Du kan finde alle produktkategorier på elpristavlen. Du kan også her finde et øjebliksbillede af udbudte el-produkter og priser. Vær opmærksom på, at disse priser først træder i kraft, efter at du som forbruger har opsagt dit nuværende el-produkt, og opsigelsesfristen er udløbet.

Hvilke priser holder Energitilsynet øje med?
Energitilsynet holder øje med de kvartalsprodukter, som er underlagt tilsyn efter lovgivningen.

Der er disse to typer lovpligtige el-produkter på markedet: 

Forsyningspligtprodukt:
Hvis du aldrig selv har skiftet produkt eller el-leverandør og der ikke har fundet et udbud sted i dit område, eller hvis du har skiftet tilbage til det oprindelige produkt, modtager du automatisk et produkt – et forsyningspligtprodukt - hvor pris og leveringsbestemmelser er omfattet af Energitilsynets regulering. Prisen på dette produkt fastsættes kvartalsvist ud fra omkostninger og en bruttofortjeneste i det aktuelle kvartal. Danmark er inddelt i flere områder med forsyningspligt, og du kan se på din regning, hvad dit forsyningspligtselskab hedder.

Forsyningspligtprodukt i områder med udbud:
I de fleste områder i Danmark har bevillingerne til at levere forsyningspligtprodukter imidlertid været i udbud, hvor el-leverandøren med den laveste pris vandt udbuddet. Den første runde af udbud fandt sted i begyndelsen af 2013. På de følgende kort hos Energistyrelsen kan du se, hvor der har været udbud:

Kort over udbud 1

Kort over udbud 2

Disse områder i Danmark har igen været i udbud i august 2014. De nye bevillinger gælder fra og med 1. april 20oktober 2014 til og med 1. april 2016.
I november 2014 kom yderligere to forsyningspligtsområder i udbud, de gælder også frem til 1. april 2016:

Kort over udbud 3

Hvordan holder Energitilsynet øje med priserne?
Energitilsynet fører efter 1. oktober 2014 alene tilsyn med elpriserne på forsyningspligtprodukter. Tilsynet foregår på denne måde:

I de områder, hvor forsyningspligten ikke har været i udbud, fastsætter Energitilsynet prisen på forsyningspligtproduktet. Energitilsynet fører med andre ord priskontrol og regulerer prisen, hvis den overstiger den tilladte grænse: El-forsyningspligtpriser

I områder, hvor forsyningspligten har været i udbud, holder Energitilsynet øje med, at prisen ikke overstiger det beløb, som udbuddet blev vundet på: El-forsyningspligtpriser (udbud).

Hvilke priser holder Energitilsynet ikke øje med?
El-leverandører kan frit sætte prisen på el-handelsprodukterne på det frie marked - i modsætning til prisen på el-forsyningspligtproduktet. Med andre ord: Energitilsynet fører alene tilsyn med forsyningspligtprodukter.

Hvordan bliver jeg som forbruger lidt klogere på udviklingen i priserne på forskellige produkter?
Energitilsynet udarbejder løbende en statistik, så du som forbruger kan se, hvordan priserne historisk har været på de forskellige typer af el-produkter. Der er én statistik for forsyningspligtprodukter, altså de produkter som Energitilsynet fører tilsyn med: P
risstatistik el-forsyningspligtprodukter. Og én statistik for el-handelsprodukter, der bliver prissat på det frie el-marked: Prisstatistik el-handelsprodukter.

Elprisstatistik for el-handelsprodukterne viser listeprisen pr. kWh samt abonnementet, altså den pris du som forbruger kan påvirke ved at undersøge markedet og finde ”et godt tilbud”. De øvrige elementer i den samlede elpris omfatter betaling for distribution af el (net-betaling), afgifter og moms. Noget, alle forbrugere betaler, og som ikke ændrer sig ved skift af el-leverandør eller produkt.

Henvendelser kan rettes til:

Energitilsynets sekretariat
att.: Søren Lorenz Rask Søndergaard
tlf. 41715373 - e-mail:
slrs_@If you can read this, please upgrade to a modern browser.energitilsynet.dk

REMIT
Se hvem der er billigst på el, gas og varme
ENAO